MaN'Aige

Omschrijving project

Het onderzoeksproject MaN’Aige verkent hoe we kunnen bouwen aan een zorgzame buurt door buurtgebruikers erbij te betrekken. Zorg dragen voor elkaar en verbinding zijn de basis voor een buurt waar jong en oud goed kan leven, wonen en werken. Niet alleen bewoners en (zorg)professionals spelen daarbij een rol, maar ook buurtgebruikers, zoals bedrijven, scholen, publieke en culturele instellingen, winkeliers en horeca, mensen die er werken, enzovoort. Ze maken dagelijks gebruik van de wijk en kunnen bijdragen aan de zorgzaamheid in een buurt. In twee Brusselse wijken zijn er uitzonderlijk veel gebruikers aanwezig: Martelaars en Onze- Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw, in het centrum van de stad. 

 

Hoe participeren deze buurtgebruikers in een zorgnetwerk in de wijk, welke rollen spelen ze, welke verbindingen ontstaan er met de wijk en haar bewoners en hoe draagt dat bij aan de zorgzaamheid in de wijk? MaN’Aige experimenteerde in zes living labs met creatieve onderzoeksmethodes: walk-along interviews, participatieve wandelingen, mapping workshops, collectieve gesprekken … ‘We’ zijn een groep co-onderzoekers vanuit de partnerorganisaties die het project opstartten: LD3, Odisee, Maison Médicale Enseignement, Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg en Vrije Universiteit Brussel, en verschillende buurtbewoners en -gebruikers uit de wijken.  

 

MaN’Aige liep van oktober 2019 tot oktober 2022 en werd gefinancierd door het Co-Create programma van Innoviris, dat wetenschappelijk onderzoek en innovatie ondersteunt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

 

Keywords

Zorgzame buurten, co-creatie, buurtgebruikers, Brussel 

Partners project

Meer lezen

Website MaN’Aige : https://www.cocreate.brussels/nl/projet/manaige-3/ 

  • Kint, O. et al. (2021) MaN'Aige: Hoe bouwen we aan een zorgzame buurt met buurtgebruikers? Comment construire un quartier d’entraide ensemble avec les utilisateurs du quartier?
  • De Donder, L. Kint, O. & Smetcoren, A.S. (2022). Zorg als essentiële economie: holistisch, kleinschalig en lokaal. In D. Bassens en S. De Boeck (Eds). De essentiële economie. Motor voor een sociaal-ecologische transitie. ASP Editions. 

  • De Donder, L., Hoens, S., Stegen, H., Kint, O. & Smetcoren, A.S. (2021). Lokaal Samenwerken in Zorgzame Buurten”. Brussel: KBS/ Fonds Dr. Daniël De Coninck. 
Building Caring Neighbourhoods
PDF – 2,8 MB 112 downloads

Contactpersoon

Prof. dr. Liesbeth De Donder - liesbeth.de.donder@vub.be